Varukorgen uppdaterad

Ljusbibeln

Här hittar du våra rekommendationer från årets extraljustest 😊

Nedan så har vi delat upp alternativen i ett antal kategorier för att göra det enkelt att hitta just det extraljus som du är ute efter, du hittar även ljusbilder på alla produktsidor. Det finns motiveringar som tydliggör skillnaderna mellan våra rekommendationer för att du ska kunna hitta rätt ljus för dig.

Vi presenterar även några punkter som vi tycker är särskilt viktiga att ta ställning till när du gör ditt val. Det finns väldigt många bra extraljus på marknaden så då blir frågan vilket är bäst för mig? Tar du ställning till dessa så har du kommit en god bit på vägen. Du hittar också lite mer information om hur testet är genomfört.

Skulle du ha några frågor så hjälper vi gärna till på antingen telefon eller webbshop@ojanpera.net

Billigt

Vår klass ”Billigt” har också några riktigt bra alternativ som generellt passar utmärkt för kunder där pris är mer beslutsgrundande. Med det sagt så har framförallt våra rekommendationer väldigt bra prestanda oberoende dess priser.

HBA Styx 90W 22"

En slimmad snygg 22-tums ramp som både presterar och ser bättre ut än vad prislappen föreslår. Den har rankat högt under alla år som vi har testat den och är oslagbar om man vill ha det bästa för så liten prislapp som möjligt.

W-light Comber II

Också ett grymt alternativ i den billigare prisklassen. Både lyser bättre och enligt oss lite snyggare, om än något större, än vår andra rekommendation. Otrolig "bang for the buck"

Mycket för pengarna

Klassen som vi döpt till ”Mycket för pengarna” är precis som namnet föreslår otroligt värde för pengarna. Det är ingen slump heller att det är den populäraste kategorin därför att du får så bra ljus, kvalité, format och installationsmöjligheter.

Super Captain Dual 600

Vår rekommendation till egentligen alla kunder. Bra combo-ljusbild med lite extra längd, dubbelradig och utmärkt kvalité. Alltid ett grymt alternativ.

Luxtar X20 Black edition

Också ett otroligt populärt alternativ. Passar dig som är ute efter en combo-ramp med den där lilla extra bredden.

Siberia DR

Vår sista rekommendation i prisklassen och ytterligare en combo-ramp utmärker sig genom att den har en bra längd och inte allt för bred spridning. 

 

Premium

Premium”-klassen är där du hittar de bästa alternativen sett till kvalité och ofta ljus givet samma storlek på ljusen. Har du särskilda krav på ljusbild så har du även fler alternativ med unika ljusbilder som uppfyller mer specifika önskemål.

Lazer Linear 18 Elite

Vårt tips i premium-klassen! Grymt format, design och kvalité kombinerat med en bra combo-ljusbild. Vad mer kan man önska sig?

Siberia Outlaw 22"

Den ramp som lyser allra längst. Är du ute efter en spot-ramp som lyser långt och inte brett så är detta valet för dig.

Super Captain Dual 600 RAGE

Också en riktig långskjutare men du har lite mer bredd i ljusbilden än exempelvis en Siberia Outlaw.

 

Runda extraljus

Formatet för på runda extraljus är inte för alla men har du möjlighet att installera en uppsättning om tre ljus så har du garanterat en grym ljusbild. Alla alternativ på vår sida finns att köpa som kit i olika kombinationer.

W9 Phoenix

Ett otroligt prisvärt alternativ för dig som är intresserad av en kombination av runda extraljus. Vår rekommendation om du vill ha fördelarna med runda extraljus till ett oslagbart pris.

Optibeam Savage 9"

Det alternativ som vi tycker lyser allra bäst i klassen och kanske bäst oavsett kategori. Riktigt premiumkänsla och snygg design gör detta till alternativet för dig som vill ha bäst ljusbild.

Hur väljer jag rätt alternativ?

Att välja extraljus till sin bil kan vara svårt, det finns massor av olika alternativ vilket innebär att det är en utmaning att hitta det bästa alternativet för just dig. Kika gärna på vårt stora ljustest längst ner på sidan eller på vår Youtube-kanal där vi går igenom lite tips på vad som är bra att tänka på. Vi har också sammanfattat fyra punkter som vi tycker är viktiga att ta i beaktning när man står inför det roliga valet att välja extraljus. Om du tar ställning i dessa frågor så har du kommit en god bit på vägen

Vilken ljusbild är jag ute efter? – Här är det enkla svaret att de flesta kommer tjänas bäst av en ljusbild där du har en bra kombination med både bredd och längd. För många så innehåller vardagen mycket blandad körning och en bra allround ramp är ett klockrent alternativ då. Känner man istället att behovet är något som kompletterar med längd eller bredd så är de såklart en ramp med dessa egenskaper som blir det självklara valet.

Format/design – Beroende på vilken bil man har så vill man ofta sätta olika extraljus. På jaktbilen där man vill ha så mycket ljus som möjligt är tre runda extraljus ett populärt. Har du istället en modern bil med radar kanske man både av praktiska och estetiska skäl vill fälla in en mer slimmad ramp. Så ta ställning till hur viktigt formatet på extraljusen är och om design är en avgörande faktor.

Installation – Denna punkt hänger lite ihop med den föregående eftersom ditt val av storlek och design på extraljus påverkar givetvis var du kan installera den. Exempelvis går inte vissa större ramper inte att fälla in på lika många bilmodeller.

Återigen så bör du också tänka på om du har radar eller andra sensorer som kan blockeras vid installation. Detta går ofta att lösa genom att vända på våra universalfästen men man bör tänka på det även vid valet av ramp eller extraljus.

En annan sak att ta i beaktning vid installation är om du har Canbus vilket i princip alla moderna bilar har. Då rekommenderar vi starkt att du kompletterar ditt kit med en XBB-canbus lösning som är otroligt smidig att montera. 

Längst ner på sidan hittar du också en installationsvideo från vår Youtube-kanal där vi visar hur enkelt det är att installera ett av våra kit

Pris – Alla ovan nämnda aspekter är viktiga för att göra det bästa valet men minst lika viktigt är pris. I vår erfarenhet är det pris som är den viktigaste faktorn i valet av extraljus för de flesta kunder. Vi har därför delat upp testet i olika prisklasser vilket gör det enklare att hitta det som man är ute efter i den prisklass man har tänkt sig.

 

Hur har vi gjort vår bedömning?

Många har varit intresserade av hur vi gjort våran bedömning i de tidigare testen så vi går igenom hur vi har genomfört testen och vilka kriterier vi har haft.

Först och främst har vi valt ut de alternativ som vi är intresserade av att testa. Det brukar vara en kombination av ramper från tidigare år med årets intressanta nyheter. I år har vi också kompletterat testet med runda extraljus för att få en så bra helhetsbild som möjligt. Alla extraljus testas på samma plats under samma förutsättningar så vi kan göra en objektiv bedömning. Det kan också vara intressant att känna till att de orangea konerna på ljusbilderna är placerade på 200, 300 och 400 meters avstånd.

De kriterier vi har bedömt alla extraljus på är följande:

Längd på ljus - Ganska självförklarande men här har vi jämfört hur långt de faktiskt lyser

Bredd på ljus - På samma sätt som vi har bedömt längden så har vi också bedömt spridningen och bredden på ljusbilden

Kvalité - I detta kriteriet så tittar vi på byggnadskvalité, komponenter, garantier och vilken känsla av kvalité som produkten sammantaget ger 

Format - Vi har också vägt in storleken och utformningen av produkten. Vissa ramper är exempelvis lite klumpigare sett till format vilket vi vägt in

Pris - Slutligen så har vi i klassindelningarna tittat på priset och tagit detta i beaktning. Vid två likvärdiga alternativ så ska ett lägre pris vara till en fördel. Priset vi har jämfört är leverantörernas rekommenderade utpris. 

Utifrån dessa kriterier så har vi vägt samman poängen och sedan gjort våra rekommendationer. Det finns väldigt många bra extraljusalternativ på marknaden och vi tycker det är viktigt att man själv tar ställning till vad man är ute efter. 

Har du några ytterligare frågor så hör gärna av dig på telefon eller webbshop@ojanpera.net 😊